Не знам дали човечеството ще надживее изкуствения интелект (ИИ), обяви израелският

...
Не знам дали човечеството ще надживее изкуствения интелект (ИИ), обяви израелският
Коментари Харесай

Ювал Ноа Харари: Не знам дали човечеството ще надживее изкуствения интелект

Не знам дали човечеството ще надживее изкуствения разсъдък (ИИ), обяви израелският историк Ювал Ноа Харари в изявление за английския вестник " Телеграф ".

" Това е първата технология в историята за основаване на истории ", споделя писателят, в чиито произведения ( " Хомо Деус " ; " 21 урока за 21 в. " ) последствията от бъдещото софтуерно развиване са централна тематика.

Според него нашата групова религия в " историите "  – за религията, за финансите и за нацията, наред с доста други – е подхранвала господството на човечеството на Земята. Затова предишния месец Харари добави името си към писмо, подписано от хиляди специалисти, в това число Илон Мъск, призоваващо за мораториум върху проучванията на чатботове като Chat GPT - изкуствен интелект, който може с лекота да основава креативен текстове и да взаимодейства с хората.

Други стратегии могат да реализират същото с картини и звуци.

" Новото потомство ИИ не просто популяризира наличие, което хора произвеждат. То може самò да създаде наличието ", акцентира Харари. " Опитайте се да си визиите какво значи да живееш в свят, в който множеството текстове и мелодии, а по-късно телевизионни сериали и изображения са основани от безчовечен разсъдък. Просто не осъзнаваме какво значи това. Какви могат да бъдат следствията от това, че ИИ превзема културата. "

Тривиални образци към този момент има. Миналата седмица немско списание беше подложено на критика за публикуването на нещо, което изглеждаше като извънредно изявление с именития водач от " Формула 1 " Михаел Шумахер.

Всъщност, оказа се, че текстът е генериран от ИИ, имитиращ парализирания състезател. Харари допуска, че скоро ИИ ще отиде доста по-далече - ще сътвори свят, в който " отивате онлайн и спорите с някого по някакъв политически въпрос.

" Може даже да ви изпратят видеоклип, на който приказват. Но зад него не стои човек. Всичко е ИИ. "

Според историка в бъдеще ИИ може да бъде употребен, с цел да повлиява на хората по противоречиви въпроси като имунизирането, изменението на климата или миграцията. Това би било невиждана до момента мощ за манипулиране на публичния дискурс, изяснява той. Тази мощ може да направи по този начин, че свадите със обществените мрежи от последните 10 години, за които се счита, че са изиграли забележителна роля за изборите в страни като Бразилия и Америка, да наподобяват тривиални. 

" Това представлява заплаха за демокрациите повече, в сравнение с за властническите режими, тъй като демокрациите разчитат на публичния диалог ", споделя Харари. " Демокрацията главно е диалог. Хора, които приказват между тях. Ако диалогът бъде стихотворец от ИИ, с демокрацията е свършено ".

Но какъв резултат може да има технологията, в случай че бъде употребена злонамерено от тоталитарни режими? 

" Нацисткият режим се основаваше на технологии като влаковете, електричеството и радиостанциите. Той не разполагаше с принадлежности като изкуствения разсъдък ", споделя Харари. " Един нов режим през XXI век ще има доста по-мощни принадлежности. Така че следствията могат да бъдат доста по-пагубни. Това е нещо, което не знам дали човечеството може да надживее ".

Дори по-баналните последици имат капацитета да бъдат революционни.

" Друга опасност е, че доста хора може да се окажат изцяло без работа, освен краткотрайно. Без базисни умения за бъдещия пазар на труда. Можем да достигнем точка, в която икономическата система възприема милиони хора като изцяло безполезни. Това може да има ужасяващи психологически и политически последствия. "

Автономността на ИИ е това, което го прави толкоз друг. 

" Трябва да осъзнаем, че ИИ е първата технология в историята, която може да взема решения независимо. Може да взема решения за личната си приложимост. Може също по този начин да взема решения за вас и мен. Това не е прогноза за бъдещето. Това към този момент се случва ", безапелационен е Харари.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР